Wykonanie
Drożdżówka wychodzi za każdym razem, jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze jest lekko wilgotna smacznego.
Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka4 całe roztrzepane
jajka3/4 szklanki
oleju100 g
drożdżyWykonanie:Do miski wkładam składniki w takiej kolejności jak napisałam wyżej.
Drożdże kruszę na wierzch, wstawiam miskę na dwie godziny do lodówki. Po dwóch godzinach mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką aż ładnie się połączą, wylewam ciasto na blachę. Na wierzchu układam
owoce (
śliwki,
truskawki,
jabłka,
wiśnie co kto lubi i ma pod ręką) na
owoce rozkruszam kruszonkę piec w temp 180 stopni przez około 40 minut lub do tzw suchego patyczka.Kruszonka:200 g
mąki pszennej100 g
cukru100 g
margarynyMargarynę topię, ciepłą wlewam do
mąki z
cukrem i zagniatam.Smacznego!Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila
[email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.