Wykonanie
Ten szlachetny gatunek drobiu królował niegdyś w czasach kuchni staropolskiej.Troszkę zapomniany,wraca ponownie na nasze stoły,dzięki
czemu znów zachwyca nas smak delikatnego
mięsa z akcentem
dziczyzny.Pieczona perliczka z
jabłkami,
grzybami w
czerwonym winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad,jednocześnie lekka i zdrowa.
Rozmaryn nadaje świetny smak i zapach
mięsu perliczki.
SKŁADNIKI :1 perliczka w całościgarść
suszonych grzybów,namoczonych w wodzie1
cebule,średniej wielkości3 plastry
boczku1-2 szklanki
wina czerwonego,wytrawnego3-4 gałązki
rozmarynu5 g
makisól,
pieprz,
słodka papryka do smaku1 łyżka
oleju2
winne jabłkaPRZYGOTOWANIE :Perliczkę myjemy,osuszamy,nacieramy
przyprawami również w środku.Oprószamy
mąką.
Grzyby gotujemy około 20 minut,odcedzamy.
Boczek i
cebulę drobno kroimy,przekładamy na patelnię i lekko podpiekamy,przekładamy na talerz.Na tym samym tłuszczy smażymy perliczkę,około 10 minut z jednej i drugiej strony.Przekładamy ją wraz z
boczkiem,
cebulą i
grzybami do naczynia żaroodpornego.Do środka kuraka wkładamy pokrojone na duże kawałki
jabłka.Dodajemy 2-3 gałązki
rozmarynu,wlewamy 1 szklankę
wina i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny na początku w temperaturze 170 *C,później jeżeli nam się
kurka nie przypiekłam podnosimy temperaturę,jednak mi wystarczyło 160-170 *C.W trakcie pieczenia co 20 minut polewamy perliczkę powstałym w naczyniu sosem,ja po 40 minutach pomalutku dolewałam 2 szklankę
wina,bo znacznie się zredukowało.Upieczoną perliczkę wyjmujemy na półmisek,dodajemy
grzyby i polewamy
wywarem,jeżeli nasz
sos jest zbyt rzadki,przelewamy go do rondelka i podgrzewając redukujemy aż nabierze konsystencji gęstego
syropu.Polewamy kawałki
mięsa sosemMój
wywar był gęsty,więc nie musiałam go redukować.
Mięso,delikatne i bardzo smaczne,w niektórych miejscach rozpływało się w ustach,polecam.Smacznego.