ßßß Cookit - przepis na MAKARON PEŁNOZIARNISTY DOMOWY

MAKARON PEŁNOZIARNISTY DOMOWY

nazwa

Składniki

Wykonanie

Makaron przygotowany w domu jest na prawdę rewelacyjny,dzisiaj wersja z mąki pełnoziarnistej.Wyszedł pyszny a że wyszło go sporo,nadmiar ususzyłam na blaszce.
SKŁADNIKI :
2 szklanki maki pełnoziarnistej
1 szklanka maki pszennej
2 jaka
1 łyżka oleju
odrobina ciepłej wody do zagniecenia ciasta ( około 1/2 szklanki)
PRZYGOTOWANIE :
Próbowałam przygotować ten makaron z samej maki pełnoziarnistej,jednak bardzo się kruszył i nie dało się zrobić cienkiego makaronu.Po zmieszaniu mąk uzyskałam ciasto bardziej elastyczne.
Mąki wsypujemy na stolnicę,wbijamy jajko,dodajemy olej i zagniatając dolewamy ciepłej wody.Ciasto powinno wyjść zbite i twarde.Kroimy je na kawałki,lekko rozgniatamy,posypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek,cały czas posypując je mąką pszenną.Ja używam maszynki do makaronu więc ona skraca czas wałkowania i krojenia makaronu.
Moja babcia suszyła 30 minut,cienko rozwałkowane płaty ciasta,następnie płat zwijała w rulon i cieniutko kroiła.Każdy ma jakiś swój sposób na krojenie makaronu,u mnie maszynka z której jestem bardzo zadowolona.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli,wrzucamy pokrojony makaron,gotujemy około 2-3 minut.Odcedzamy,płuczemy zimną wodą i przekładamy do miski.Makaron kropimy olejem i potrząsamy.Unikniemy sklejania się nitek.
Makaronu gotujemy tyle ile będzie zjedzone,nadmiar suszymy,na blaszce w ciepłym pomieszczeniu do całkowitego wyschnięcia.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/makaron-penoziarnisty-domowy.html