Wykonanie
Makaron przygotowany w domu jest na prawdę rewelacyjny,dzisiaj wersja z
mąki pełnoziarnistej.Wyszedł pyszny a że wyszło go sporo,nadmiar ususzyłam na blaszce.

SKŁADNIKI :2 szklanki
maki pełnoziarnistej1 szklanka
maki pszennej2 jaka1 łyżka
olejuodrobina ciepłej
wody do zagniecenia ciasta ( około 1/2 szklanki)PRZYGOTOWANIE :Próbowałam przygotować ten
makaron z samej
maki pełnoziarnistej,jednak bardzo się kruszył i nie dało się zrobić cienkiego
makaronu.Po zmieszaniu mąk uzyskałam ciasto bardziej elastyczne.
Mąki wsypujemy na stolnicę,wbijamy
jajko,dodajemy
olej i zagniatając dolewamy ciepłej
wody.Ciasto powinno wyjść zbite i twarde.Kroimy je na kawałki,lekko rozgniatamy,posypujemy
mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek,cały czas posypując je
mąką pszenną.Ja używam maszynki do
makaronu więc ona skraca czas wałkowania i krojenia
makaronu.Moja babcia suszyła 30 minut,cienko rozwałkowane płaty ciasta,następnie płat zwijała w rulon i cieniutko kroiła.Każdy ma jakiś swój sposób na krojenie
makaronu,u mnie maszynka z której jestem bardzo zadowolona.W dużym garnku zagotowujemy
wodę z 1 łyżką
soli,wrzucamy pokrojony
makaron,gotujemy około 2-3 minut.Odcedzamy,płuczemy zimną
wodą i przekładamy do miski.
Makaron kropimy
olejem i potrząsamy.Unikniemy sklejania się nitek.
Makaronu gotujemy tyle ile będzie zjedzone,nadmiar suszymy,na blaszce w ciepłym pomieszczeniu do całkowitego wyschnięcia.
