Wykonanie
Pyszne domowe bułeczki o pięknym zapachu maślanym. Po upieczeniu są one puszyste, żółciutkie i z pewnością będą smakować każdemu.

SKŁADNIKI :5 szklanek o pojemności 250 ml
mąki pszennej, tortowej5-7 łyżek
cukru1/2 kostki
drożdży z 100 g2
jajka1 i 1/2 szklanki ciepłego
mleka1/4 kostki
masła naturalnego (roztopionego)1
jajko do posmarowania
bułekPRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozmieszać z 1/2 szklanki ciepłego
mleka.Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier, wbijamy
jajka, roztopione, ostudzone
masło,wlewamy ciepłe
mleko i rozmieszane
drożdże w
mleku.Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto,gdyby było zbyt gęste, dolewamy trochę
mleka,wyrabiamy dalej aż składniki się połączą.Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.Gdy podwoi swoją objętość, wyciągamy ciasto z miski na posypaną
mąką stolnicę i lekko je ugniatamy.Dzielimy na 12-14 małych porcji i formujemy małe bułeczki.Układamy je na wysmarowanej
olejem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Bułki smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 * C, przez około 20 minut ,po kilku minutach, kiedy
bułki się lekko zarumienią zmniejszamy temperaturę do 180 *C.Po upieczeniu wyciągamy
bułki z piekarnika, studzimy.
Bułki są pyszne również na drugi dzień posmarowane
masłem i
dżemem lub
czekoladą.Smacznego .

