Wykonanie
Szybkie, proste i dietetyczne kotlety doskonale sprawdzą się w pracy, domu czy w podróży.Można łączyć je z różnymi warzywami, czy
kaszę zastąpić inną
kaszą lub
ryżem.Smaczne na ciepło i zimno!
Składniki:- szklanka
kaszy jaglanej- 450 g
kalafiora- 200 g
szpinaku- dwa ząbki
czosnku-
cebulka- garść
otrąb pszennych-
sól,
pieprz,
natka pietruszkiKaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 (na małym ogniu aż wchłonie całą
wodę). Przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia.
Szpinak kroimy.
Cebulkę i
czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną
oliwy. Jak
cebulka bedzie szklista, dodajemy
szpinak,
sól i
pieprz i chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu.
Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.Gdy wszystkie składniki mamy gotowe,
kalafiora rozdrabniamy widelcem lub "tłuczkiem" do
ziemniaków. Wszystkie składniki ze sobą łączymy, doprawiamy do smaku i formujemy małe kotleciki. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.U mnie zjedzone z
sałatką caprese.SMACZNEGO!!!