Wykonanie
Składniki:Ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki pszennej1
żółtko15 dag
masła4 łyżki zimnej
wody1/2 łyżeczki
soliNadzienie:1/2 kg
zielonych szparagów2 garście
młodych pokrzywMasa jajeczna:3
jajka3/4 szklanki
śmietany 18%10 dag
ostrego sera żółtego np
cheddarszczypta
bazyliisól morska do smaku
pieprz biały mielony do smakuSposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą, dodać pokrojone zimne
masło i
żółtko, wlać zimną
wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem. Wylepić
ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty o śr około 28 cm-dno i boki.Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.Nadzienie: Pokrzywy myjemy kładziemy na sito i przelewamy wrzącą
wodą osączamy .

Szparagi -zielone nie wymagają obierania, oderwać tylko zdrewniałe końce.obwiązujemy nitką i gotujemy na stojąco 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki
cukru tak aby główki nie były zanurzone ponieważ szybko miękną.Osaczamy z
wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę.Masa jajeczna:
Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy
sól dodajemy
pieprz, szczyptę
bazylii, wlewamy
śmietanę oraz
starty ser mieszamy masę.


Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-
szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto,Zalewamy warzywa masą jajeczną z
serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno.


Życzę smacznego ;-)Ps. Mój przepis bierze udział w akcji organizowanej na Durszlaku "Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka"Jeśli ktoś chciałby nabyć książkę można ją kupić pod tym
linkiemKLIK


