Wykonanie
Za oknem dziś pięknie, słoneczko świeci, dlatego postawiłam na iście wiosenne kolory :)Jeśli przejadły ci się klasyczne filety, możesz zrobić duszone w sosie
serowym podane z grubym
makaronem pappardelle, będzie oryginalnie i bardzo smacznie, dodatek
chili tylko zaostrza smak i apetyt!



Składniki250 g
makaronu pappardelle500 g
fileta z kurczaka1/2
pora1/2
papryczki chili czerwonej4 łyżki
oliwy1 płaska łyżeczka jarzynki uniwersalnejduża szczypta
pieprzu młotkowanego z
kolendrą300 ml
śmietanki słodkiej 22%50 g
sera grana padano50 g
sera goudynatka pietruszki do dekoracji
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu z łyżeczką
oliwy dzięki temu się nie poskleja.Odcedzić trzymać w cieple.
Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą
wodą pokroić na kawałki, oprószyć jarzynką i młotkowanym
pieprzem. W garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić
mięso, dodać pokrojonego w krążki
pora i dusić do miękkości, wlać
śmietankę, gotować około 6 minut od czasu do czasu mieszając aż zacznie gęstnieć, wsypać starte na tarce oba rodzaje
serów.Zestawić z ognia, mieszać chwile aż
ser się rozpuści.
Chili pokroić na krążki.


Podawać z gotowanym
makaronem posypać przed podaniem
chili i
natką pietruszki.Życzę smacznego!