ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z pianką

Biszkopt z pianką

nazwa

Wykonanie

Prosty zwyczajny biszkopt w kolorze miłości z puszystą pianką wewnątrz na bazie śmietanki i mleka skondensowanego, tworzy pyszną całość, jest lekkie i efektowne, na zbliżające się walentynki w sam raz.
Składniki
CIASTO:
6 jaj
13 dag mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
10 dag cukru
½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
MASA:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka malinowa
500 ml śmietanki 30%
1 śmietan fiks
2 łyżki cukru pudru
PONCZ:
150 ml przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
wiórka kokosowe do dekoracji
CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki oraz barwnik w żelu. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy.
PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą.
MASA: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Mleko skondensowane lekko spienić mikserem wlać żółtą galaretkę zmiksować, wylać na nasączony ponczem pierwszy blat biszkoptu-robić to sprawnie, aby masa nie stężała za szybko.
Przykryć drugim biszkoptem –również nasączyć ponczem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem odłożyć połowę masy jedną część wymieszać z malinową galaretką a drugą ze śmietan fiks.
Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego :-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/02/biszkopt-z-pianka.html