Wykonanie
Witam Was ciepło..:) Dziś nie tak jak zawsze przy weekendzie, na słodko, mam coś innego równie pysznego-
rybkę, oczywiście można zrobić z innego fileta, ale myślę że ta też posmakuje.
Tołpyga jest
rybą podobną do
karpia choć mniej tłustą przyrządzona w podany sposób jest pyszna i stanowi urozmaicenie codziennego menu, doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki40 dag świeżego fileta
tołpygi ze skórą2
marchewki1
por4 plasterki
cytryny1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy½ łyżeczki
kolendrypieprz syczuański
sól do smaku1 woreczek do pieczenia rybSos:1 szklanka
bulionu warzywnego lub rosołowego2 łyżki
masła2 łyżeczki
mąki pszennejSok z ½
cytryny1
żółtko½ szklanki
śmietany kremówkiSzczypta
cukrusól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smakuSposób przygotowaniaFilety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże Porcje, posypać
solą i roztartym
pieprzem syczuańskim równomiernie,
oliwę wymieszać z
octem balsamicznym oraz
kolendrą , natrzeć mieszanką
rybę, ułożyć na każdym filecie po dwa plasterki
cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny.
Obraną
marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki,
por w krążki, zamarynowaną
rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut.
Sos: Do rondelka włożyć
masło roztopić, wsypać
mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę. Następnie wlać gorący
bulion zamieszać doprawić szczypta
cukru i
pieprzu, dodać
sok z cytryny , i posolić do smaku , na koniec wlać
śmietankę i podgrzać ale nie gotować!
Żółtko włożyć do miseczki rozrobić z niewielką ilością sosu , po chwili dodać do rondelka i całość wymieszać. Upieczoną
rybę wyłożyć na talerze przed podaniem polać sosem.
Życzę smacznego ;-)