Wykonanie
Dziś propozycja tradycyjnego polskiego bigosu z
przyprawami firmy BELLA BIS które otrzymałam jakiś czas temu w ramach testowania-
Przyprawy zauroczyły mnie naturalnym smakiem,a przede wszystkim wydajnością- za to zostawiam duży plusik!Bigos choć robię go parę
razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.


Składniki2,5 kg drobnej
kiszonej kapustygarść suszonych
maślaków i
borowików30 dag
wędzonego boczku1/2 kg
kiełbasy toruńskiej1 kg
łopatki wieprzowej2
cebule2 łyżki
oleju1,5 łyżki
koncentratu pomidorowegoliść laurowyziele angielskiepieprz czarny ziarnisty1
przyprawa do bigosu100 g suszonych
śliwek1 łyżeczka
kminku1/2 łyżeczki ziarenek
kopru BELLA BIS1 łyżeczka
cukrujarzynka Lux BELLA BIS1.2.3.Na rozgrzanym
oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę z łyżeczką
cukru dodajemy również pokrojone w kostkę
mięso boczek i
kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do
kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w
między czasie dodając pokrojone w paski
śliwki suszone,doprawiamy do smaku
przyprawami i dodajemy
koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut .4.Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę. Najlepszy jest na 3 -4 dzień, po odgrzaniu.

BELLA BIS