ßßß Cookit - przepis na Staropolski bigos

Staropolski bigos

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja tradycyjnego polskiego bigosu z przyprawami firmy BELLA BIS które otrzymałam jakiś czas temu w ramach testowania-Przyprawy zauroczyły mnie naturalnym smakiem,a przede wszystkim wydajnością- za to zostawiam duży plusik!
Bigos choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.
Składniki
2,5 kg drobnej kiszonej kapusty
garść suszonych maślaków i borowików
30 dag wędzonego boczku
1/2 kg kiełbasy toruńskiej
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
2 łyżki oleju
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
1 przyprawa do bigosu
100 g suszonych śliwek
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki ziarenek kopru BELLA BIS
1 łyżeczka cukru
jarzynka Lux BELLA BIS
1.
2.
3.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut .
4.
Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę. Najlepszy jest na 3 -4 dzień, po odgrzaniu.
BELLA BIS
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/10/staropolski-bigos.html