Wykonanie
Teraz w sezonie taki quiche z
grzybami musi znaleźć się na każdym
stole choć raz,kruche ciasto i leśne
grzyby to wspaniałe połączenie,polecam na obiad!

SkładnikiCiasto:2 szklanki
mąki pszennej10 dag
masłaszczypta
soli1
jajko1
żółtko1 czubata łyżka
śmietany 18%Farsz:1/2 kg
grzybów -koźlarze,
maślaki1
cebula3 łyżki
masłagałka muszkatołowa do smaku
zioła prowansalskie do smaku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku3
jajka150 ml
śmietany 18%10 dag
sera goudapęczek
pietruszki naciowejSposób przygotowaniaCiasto:
mąkę przesiewamy ze szczyptą
soli na stolnicę dodajemy
masło,
jajko,
żółtko,
śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki.Farsz:
Grzyby oczyszczamy,z
maślaków obieramy skórkę z kapeluszy kroimy na cienkie plasterki lub grubszą kostkę wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy
wodę,dodajemy
masło oraz posiekaną
cebulę i dusimy około 25 minut.Studzimy.Całkiem zimne mieszamy z
jajkami oraz
śmietaną doprawiamy
solą pieprzem oraz
ziołami i połową posiekanej
natki pietruszki.Zimne ciasto wałkujemy wykładamy do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm,nakłuwamy gęsto widelcem posypujemy połową startego na tarce jarzynowej
sera żółtego,wylewamy farsz
grzybowy,wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztą
sera żółtego i zapiekamy aż
ser się rozpuści.Przed podaniem posypać resztą
natki,podawać gorące.