Wykonanie
Kruche tartinki z
grzybamiDanie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz
grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad!
SkładnikiCiasto:20 dag
mąki pszennej12 dag
masła1
jajko1 płaska łyżka
śmietany 18%szczypta
soliFarsz:30 dag
maślaków1
cebula2
jajkapęczek
szczypiorku cienkiego1 łyżka
masła100 g
śmietany 18%50 ml
mleka 3,2%
sól morska do smaku
biały pieprz do smakuSposób przygotowaniaCiasto:
Mąkę połączyć z
masłem wbić
jajko,dodać szczyptę
soli oraz łyżkę
śmietany i zagnieść ciasto,wylepić nim małe foremki na tartaletki-dno i boki. Farsz: Maślaczki oczyścić obrać skórkę z kapeluszy,opłukać,większe pokroić a mniejsze zostawić w całości.Wrzucić na suchą patelnię i dusić aż cały sok z nich odparuje,dodać
masło oraz posiekaną
cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając. Doprawić do smaku
solą i
białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić
jajka,dodać
śmietanę i
mleko oraz posiekany drobno
szczypiorek,wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut. Podawać na ciepło.