Wykonanie
Grzyby leśne duszone w
śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:)
Składniki1 kg
maślaków2 małe
cebulki2 łyżki
masła3/4 szklanki
śmietany 18%1 łyżeczka
mąki pszennejsól morska do smaku
pieprz biały do smakuSposób przygotowania
Grzyby obieramy z igliwia i mchu,zdejmujemy skórkę z kapeluszy,płuczemy pod bieżącą
wodą osuszamy na durszlaku.większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości,
cebulę obieramy siekamy w kosteczkę szklimy na rozgrzanym
maśle dodajemy
grzyby-nie wlewamy
wody!dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut,po tym czasie,doprawiamy do smaku
sola i
pieprzem,wlewamy większą połowę
śmietany i gotujemy 10 minut.Do reszty
śmietany dodajemy
mąkę ,wlewamy do
grzybów.Zagotowujemy mieszając. Podajemy jako dodatek do
ziemniaków,placków ziemniaczanych czy
pieczywa.