ßßß Cookit - przepis na Grzyby duszone w śmietanie

Grzyby duszone w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Grzyby leśne duszone w śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:)
Składniki
1 kg maślaków
2 małe cebulki
2 łyżki masła
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki pszennej
sól morska do smaku
pieprz biały do smaku
Sposób przygotowania
Grzyby obieramy z igliwia i mchu,zdejmujemy skórkę z kapeluszy,płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy na durszlaku.większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości,
cebulę obieramy siekamy w kosteczkę szklimy na rozgrzanym maśle dodajemy grzyby-nie wlewamy wody!dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut,
po tym czasie,doprawiamy do smaku sola i pieprzem,wlewamy większą połowę śmietany i gotujemy 10 minut.
Do reszty śmietany dodajemy mąkę ,wlewamy do grzybów.
Zagotowujemy mieszając. Podajemy jako dodatek do ziemniaków,placków ziemniaczanych czy pieczywa.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/09/grzyby-duszone-w-smietanie.html