Wykonanie
Pilaw z
grzybami to danie pachnące jesienią, łatwe w przygotowaniu, można powiedzieć jednogarnkowe,
pomidory sprawiają że danie nie jest mdłe, przed zapieczeniem, można posypać
startym serem żółtym,rewelacyjnie smakuje na gorąco:)

Składniki1/2 kg
grzybów leśnych-rydze,koźlarze czerwone200 g
ryżu amerykańskiego2 duże
marchewki2 duże
pomidory1 mała
cebula3 łyżki
masła2 łyżki
oliwy1 łyżka
sosu sojowegosól,
pieprz czarny do smaku
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formyDekoracja:
natka pietruszkiSposób przygotowania
Grzyby oczyścić z piasku i igliwia,opłukać pod bieżącą
wodą.Pokroić na mniejsze części, wrzucić do woka lub głębokiej patelni, odparować na kuchence, mieszając od czasu do czasu, dodać dwie łyżki
masła i dwie łyżki
oliwy oraz posiekaną drobniutko
cebulkę udusić do miękkości.Na drugiej patelni rozpuścić resztę
masła,dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach
marchewkę,poddusić 2-3 minuty, dodać pokrojone w kostkę
pomidory,wymieszać dusić całość 2-3 minuty.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z
grzybami oraz
marchewką i
pomidorami. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
sosem sojowym,wymieszać.Naczynie żaroodporne natłuścić
masłem wysypać
bułką tartą wyłożyć pilaw, wygładzić łyżką, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na 10 minut, aby danie nabrało aromatu.Podawać na stół w naczyniu posypać
natką pietruszki,rozłożyć porcje na talerze,jeść gorące.Pycha!