Wykonanie

Jeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe
drożdżowe ciasto, pyszny
budyń i soczyste
truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste,
budyń zaś i
truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę
mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się o sam
budyń, żeby było bardziej tradycyjnie, ale zapewniam Was, że ten pomysł z dodatkiem
mascarpone to strzał w dziesiątkę - smak obłędny! Drożdżówki możecie nadziewać według uznania,
pole do popisu macie tu szerokie, od
twarożku po
dżemy, powidła czy ulubione
owoce. W sezonie skorzystajcie ze świeżych
truskawek, przez resztę roku zaś śmiało używajcie tych mrożonych, wtedy wyśmienitymi drożdżówkami z
truskawkami będziecie mogli cieszyć się cały rok. Tak naprawdę systematycznie zaczęłam piec drożdżówki kiedy moje Dzieci poszły do szkoły. Te ze sklepiku szkolnego są dla mnie za bardzo sztuczne, a
budyń koło budyniu nigdy nawet nie leżał. Tu mam pewność, ze użyję najlepszych składników i nie naszprycuję
bułek żadnymi spulchniaczami ani polepszaczami smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również
budyń i kruszonkę szykuję wieczorem. Rano formuje bułeczki, pozostawiam do lekkiego napuszenia, nakładam nadzienie i posypuję kruszonką. Zanim Dzieci będą gotowe do szkoły mają świeże, pachnące i przepyszne drożdżówki na drugie śniadanie przygotowane! A ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym ze dwóch sztuk nie zabrała ze sobą do pracy;) Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO: ( na 9 dużych drożdżówek):3 szklanki
mąki pszennej (można użyć pszennej chlebowej)1 szklanka ciepłego
mleka0,5 szklanki
cukru80 g roztopionego ciepłego
masła1
jajko2
żółtka10 g suchych
drożdży (1 opakowanie 7 g i około 1/3 z drugiego opakowania)1/4 łyżeczki
soliSKŁADNIKI NA NADZIENIE:2 budynie
śmietankowe z
cukrem3 szklanki
mleka (750 ml)3-4 łyżki
cukrutruskawki mrożone (u mnie zawsze wychodzi 18 sztuk, czyli około 250 g) - nie rozmrażane wcześniej!*opcjonalnie 5 kopiastych łyżek
mascarpone (możesz pominąć)SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:3/4 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki + 2 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g)70 g roztopionego
masłaWYKONANIE:CIASTO:Ciepłe
masło,
mleko,
cukier,
jajko oraz
żółtka wymieszaj razem w misce trzepaczką.Dodaj
mąkę wymieszaną z suchymi
drożdżami i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, dlatego możesz podczas wyrabiania podsypywać je lekko
mąką.Uformuj kulę i przykryj miskę folią aluminiową, bardzo szczelnie, a następnie wstaw do lodówki na noc na wyrastanie.Jeśli chcesz cieszyć się drożdżówkami wcześniej to wyrobione ciasto przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.Rano (lub gdy ciasto podwoi swoja objętość) zagnieć jeszcze raz przez chwilkę ciasto, uformuj wałek i pokrój na 9 równych części.Uformuj z nich okrągłe bułeczki, turlając je w dłoni. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ ciasto bardzo rośnie (mi się
mieści na blasze od razu 9
bułek).Gdy bułeczki się trochę napuszą (około 15 minut) zrób w nich na środku wgniecenie dnem szklanki. Na mały spodeczek wylej odrobinę
oleju i maczaj dno szklanki przed każdym przyciśnięciem
bułki, w ten sposób ciasto nie będzie się do niej kleiło.Do środka bułeczek nałóż po 1-2 kopiastych łyżek nadzienia, ułóż po 2
mrożone truskawki i posyp obficie kruszonką.Piecz bułeczki w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut na złoty kolor.NADZIENIE:Zagotuj w garnuszku z grubym dnem 2 szklanki
mleka wraz z
cukrem.W trzeciej szklance rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się
mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty
budyń (sprawdź czy jest dla Ciebie wystarczająco słodki)Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.*Jeśli dodajesz
mascarpone to zmiksuj go lub dobrze wymieszaj z
budyniem, gdy ten ostygnie. Możesz jeszcze dosłodzić całość do smaku.KRUSZONKA:Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miseczki i palcami wyrób kruszonkę.Smacznego!



