Wykonanie
Absolutna konieczność na świątecznym
stole - Cranberry Noël wg Marthy Stewart. Obłędne maślane
ciasteczka, idealnie kruche, nadziane
żurawiną,
pistacjami i
orzechami laskowymi, w otoczce z
wiórków kokosowych... Dla mnie jedne z najpyszniejszych
ciasteczek jakie
jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem w zamrażarce. W szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie
ciastko, dlatego na pewno
będę je jeszcze piekła przed samymi Świętami:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:225 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka
cukru z
wanilią1/3 łyżeczki
soli2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mleka1/3 szklanki siekanych
pistacji1/3 szklanki siekanych
orzechów laskowych (można użyć dowolnych
orzechów, np. włoskich, pekan,
nerkowców)3/4 szklanki
suszonej żurawinyWYKONANIE:Miękkie
masło utrzyj w misce z
cukrem, esencją lub
cukrem z
wanilią na puszystą masę.Dodaj do niej
mleko i
sól oraz
mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego dokończ wyrabianie ciasta ręcznie.Dosyp
orzechy i
żurawinę i porządnie wymieszaj całość.Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj dwa wałki około 30 cm długości.Wałki ciasta posmaruj
mlekiem przy pomocy pędzelka i obtocz je w wiórkach
kokosowych wysypanych na deskę lub tacę.Wsadź ciasto do zamrażalnika na 30 minut (ja wsadziłam razem z tacą bez przykrywania).Piekarnik nagrzej do 180 stopni C .Po tym czasie pokrój uformowane wałki w około 1 cm plastry, ułóż na blasze i piecz 12-15 minut aż boki
ciasteczek ładnie i leciutko zbrązowieją. Gotowe wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!
