Wykonanie
Kolejne z moich
dziwnych pomysłów obiadowych. Z racji iż ja i mój mąż wolimy raczej duszone rzeczy większość moich potraw jest duszona z małą ilością tłuszczu.
Potrzebne będzie: (porcja dla 4 osób, bądź dla 2 na dwa dni :) ):ok. 1 kg
łopatki2 łyżki
olejupapryka słodka,
papryka ostrarosołek
Winiary1
cebula3 ząbki
czosnkuliść laurowypieprzsólMięso kroimy na kostkę dość sporą przynajmniej w moim przypadku. Wkładamy do garnka, gdzie nalewamy 2 łyżki
oliwy i doprawiamy
papryką słodką, ostrą i zalewamy około 2 szklanki
wody.
Dodajemy rosołek i
liść laurowy. Następnie (ja zblenderowałam) kroimy drobno
cebulę i
czosnek i dodajemy do
mięsa. Wszystko dusimy do miękkości.
Warzywa:
ziemniaki około 6 sztuk (dowolność)3
marchewki2
pietruszki1/2
seleraWarzywa kroimy w słupki a
ziemniaki w ćwiartki.
Wszystko dajemy do garnka z
wodą i dodajemy rosołek
Winiary.
Tak warzywa gotujemy aż uzyskają średnią miękkość. Następnie dodajemy do nich
mięso i wszystko jeszcze dusimy do miękkości.
Gdy już jest wszystko gotowe wykładamy na talerz i zajadamy:)
SMACZNEGO!!