Wykonanie
Niedawno robiłam pierwsze w tym roku gołąbki z
młodej kapusty. Tym razem do farszu zamiast
ryżu użyłam
kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam!

Składniki:1 duża główka
młodej kapustyFarsz:2 szklanki
kaszy gryczanej2,5-3 szklanki
wody +
sól + 2 łyżki
masła500-600 g
mięsa mielonego (u mnie od
łopatki)2
cebulesól,
pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówSposób wykonania:1.
Kaszę płuczemy, zalewamy
wodą, solimy i dodajemy
masło. Gotujemy przez 15 minut, aż
kasza wchłonie
wodę, odstawiamy, przykrywamy garnek ręcznikiem, by
kasza napęczniała. Gotową
kaszę przekładamy do miski.2.
Mięso smażymy na
oleju, lekko doprawiamy
solą.
Mięso dodajemy do
kaszy.

3.
Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości
oleju. Dodajemy do
kaszy.4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy
majerankiem,
przyprawą do gołąbków,
pieprzem i ewentualnie
solą.5. Z
kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb
kapusty.6. W dużym garnku gotujemy
wodę z dodatkiem
octu. Wkładamy
kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście
kapusty.7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy
wodą.8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z
sosem pomidorowym z
papryką (KLIK). Polecam!Smacznego!!!