Wykonanie
Sobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim
oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić.



SKŁADNIKICiasto:3 szklanki
mąki2 jaka1 szklanka
wody1 łyżka
masła1 łyżka
spirytususzczypta
soliFarsz:25 dag
mięso mielonego z
karkówki25 dag
mięsa mielonego z
łopatki2
cebule3/4 szklanki
kefiru1 mały pęczek
pietruszki2 łyżki
majerankusól,
pieprz do smakuDodatkowo
olej do smażenia.WYKONANIEPrzygotowanie ciasta:
Masło,
wodę i
sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki
mąki i dobrze mieszamy.Masę odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy
jajka i resztę
mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto.



Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.Przygotowanie farszu:
Cebulkę lekko podduszamy na łyżce
oleju.

Ostudzoną dodajemy do połączonych
mięs, wlewamy
kefir.




Dodajemy posiekaną
pietruszkę,
majeranek. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem.Robimy pierogi:Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki.By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.


Na środek każdego kładziemy
mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi.Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem.




Smażymy na mocno rozgrzanym
oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia.


Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek.


Pierożki możemy podawać z
sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.