ßßß


SKŁADNIKICiasto:3 szklanki mąki2 jaka1 szklanka wody1 łyżka masła1 łyżka spirytususzczypta soliFarsz:25 dag mięso mielonego z karkówki25 dag mięsa mielonego z łopatki2 cebule3/4 szklanki kefiru1 mały pęczek pietruszki2 łyżki majerankusól, pieprz do smakuDodatkowo olej do smażenia.WYKONANIEPrzygotowanie ciasta:Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki i dobrze mieszamy.Masę odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto.

Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.Przygotowanie farszu:Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju.
Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.


Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.Robimy pierogi:Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki.By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.
Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi.Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem.


Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia.
Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek.
Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.