ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z różową pianką

Jabłecznik z różową pianką

nazwa

Wykonanie

To jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonu lub
1 kg jabłek + 3-4 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu
Pianka:
5 białek
1 kisiel truskawkowy
3/4 - 1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
1. Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
2. Jabłka prażone wymieszać z cynamonem. Jeśli ktoś robi ze świeżych jabłek to należy je obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem i cynamonem.
3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.
4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej.
5. Piec 50-60 minut w 180 st.C.
Smacznego!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/03/jabecznik-z-rozowa-pianka.html