ßßß Cookit - przepis na Karkówka duszona z cebulą

Karkówka duszona z cebulą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
4 duże kotlety z karkówki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
sól do smaku (pominęłam - gyros był wystarczająco słony)
liść laurowy
ziele angielskie
mąka
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet nacieramy przyprawą gyros i wkładamy mięso na 1 godzinę do lodówki.
2. Cebulę kroimy w talarki lub półplasterki, czosnek siekamy.
3. Mięso panierujemy w mące, obsmażamy na oleju na rumiano. Kiedy już mięso będzie przysmażone, całość podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie.
4. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody i nadal dusimy jeszcze 10 minut pod przykryciem, aż cebulka zmięknie.
5. Podajemy na ciepło do ziemniaków czy też kaszy.
Smacznego!!!
Źródło: Moje gotowanie
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/02/karkowka-duszona-z-cebula.html