ßßß

Składniki (robiłam z połowy tej porcji):80 dag mąki pszennej25 dag cukru kryształu4 jajka12 dag tłuszczu (u mnie margaryna)2 łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżki płynnego miodu1 przyprawa do piernikaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy.Polecam!Smacznego!!!
A oto inne małe słodkości, które można zrobić na Święta :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie:Kruche ciasteczka z beząKruche wykrawane ciasteczkaPierniczki świąteczne - miękkiePierniki lukrowaneTorciki warszawskieCiasteczka Klementynki
Ciasteczka orzechoweWafle mleczneWafle kajmakoweWafle kakaowe z aromatem rumowym