ßßß
Składniki:1 kostka masła / margaryny1 jajko100 g cukru pudru350 g mąki pszennej + do podsypaniaolejek cytrynowyszczypta soli1 łyżka śmietany1 łyżka zimnej wodySposób przygotowania:1. Mąkę i cukier przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło / margarynę i siekamy.2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie należy dosypać mąki. Ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce.3. Ciasto rozwałkowujemy podsypując spód mąką. Grubość ciasta powinna mieć ok 4-5 mm. Jak będą za cienkie, to się mogą przypalać podczas pieczenia.4. Wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia w 180-190 st. C.5. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Z podanej porcji wyszło mi ok 70 ciasteczek.Smacznego!!!