Wykonanie
W ubiegły weekend z moją córcią robiłyśmy takie
ciasteczka! Polecam je serdecznie! Można je przechowywać w metalowej puszce i dzięki temu długo zachowają swoją kruchość i świeżość. Przepis pochodzi ze starego zeszytu.

Składniki:1 kostka
masła /
margaryny1
jajko100 g
cukru pudru350 g
mąki pszennej + do podsypania
olejek cytrynowyszczypta
soli1 łyżka
śmietany1 łyżka zimnej
wodySposób przygotowania:1.
Mąkę i
cukier przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy
masło /
margarynę i siekamy.2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie należy dosypać
mąki. Ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce.3. Ciasto rozwałkowujemy podsypując spód
mąką. Grubość ciasta powinna
mieć ok 4-5 mm. Jak będą za cienkie, to się mogą przypalać podczas pieczenia.4. Wykrawamy
ciasteczka o dowolnym kształcie, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia w 180-190 st. C.5.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Z podanej porcji wyszło mi ok 70
ciasteczek.Smacznego!!!
