ßßß Cookit - przepis na Kruche wykrawane ciasteczka

Kruche wykrawane ciasteczka

nazwa

Wykonanie

W ubiegły weekend z moją córcią robiłyśmy takie ciasteczka! Polecam je serdecznie! Można je przechowywać w metalowej puszce i dzięki temu długo zachowają swoją kruchość i świeżość. Przepis pochodzi ze starego zeszytu.
Składniki:
1 kostka masła / margaryny
1 jajko
100 g cukru pudru
350 g mąki pszennej + do podsypania
olejek cytrynowy
szczypta soli
1 łyżka śmietany
1 łyżka zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i cukier przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło / margarynę i siekamy.
2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie należy dosypać mąki. Ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
3. Ciasto rozwałkowujemy podsypując spód mąką. Grubość ciasta powinna mieć ok 4-5 mm. Jak będą za cienkie, to się mogą przypalać podczas pieczenia.
4. Wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia w 180-190 st. C.
5. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Z podanej porcji wyszło mi ok 70 ciasteczek.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/10/kruche-wykrawane-ciasteczka.html