ßßß Cookit - przepis na Ciasto św. Jakuba

Ciasto św. Jakuba

nazwa

Wykonanie

W pierwszej kolejności ciasto urzekło mnie swoim wyglądem. Chociaż jest przy nim trochę pracy, naprawdę warto! Jest i pyszne i efektownie się prezentuje na stole!
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 margaryna lub masło
6 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany
Różowa pianka:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe
drylowane wiśnie (mogą być z syropu)
Dowolny krem budyniowy, u mnie taki:
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła
Sposób przygotowania:
1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych części.
2. Jedną część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę.
3. 2 białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodajemy 1 kisiel, miksujemy. Piankę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, wykładamy 1/3 drylowanych wiśni. Wałkujemy drugie ciasto i przykrywamy nim piankę z wiśniami. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
4. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników.
5. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z masłem na gładki krem.
6. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/ciasto-sw-jakuba.html