Wykonanie
W pierwszej kolejności ciasto urzekło mnie swoim wyglądem. Chociaż jest przy nim trochę pracy, naprawdę warto! Jest i pyszne i efektownie się prezentuje na
stole!
Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru1
margaryna lub
masło6
żółtek3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
śmietanyRóżowa pianka:6
białek6 łyżek
cukru3
kisiele wiśniowedrylowane
wiśnie (mogą być z
syropu)
Dowolny krem budyniowy, u mnie taki:2 budynie
śmietankowe2,5 szklanki
mleka3 łyżki
cukru1 kostka
masłaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto:
margarynę rozcieramy z
mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych części.2. Jedną część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę.3. 2
białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami
cukru, dodajemy 1
kisiel, miksujemy. Piankę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, wykładamy 1/3 drylowanych
wiśni. Wałkujemy drugie ciasto i przykrywamy nim piankę z
wiśniami. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.4. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników.5. Z
mleka, budyniu i
cukru gotujemy
budyń. Ostudzony
budyń ucieramy z
masłem na gładki krem.6. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!!!