Wykonanie
Przeglądając różne blogi kulinarne natknęłam się na ciekawe moim zdaniem ciasto. Postanowiłam je wypróbować, choć z opisu nie wyglądało na łatwe. Jednak wbrew moim obawom wyszło super. Przepis znalazłam tutaj .
Ciasto kruche:3 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia6
żółtek1 szklanka
śmietany 18 %25 dag
masła lub
margaryny1/2 szklanki
cukru pudruWykonanie:Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto, można dosypać nieco
mąki, tak, by nie kleiło się do rąk. Podzielić na 6 równych części, Schłodzić około 1 godziny.Różowa pianka:6
białek6 łyżek
cukru3 opakowania
kisielu wiśniowegopojemniczek
borówek ( w oryginale
wiśnie z kompotu )Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić
cukrem, na koniec wsypać
kisiele, połączyć.Pierwszą część ciasta rozwałkować cieniutko i umieścić w blaszce ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozłożyć 1/3 piany, posypać 1/3
borówek. Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przykryć nim placek z
kisielem. Piec w 180 st. C na lekko złoty kolor około 15 minut.Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak by otrzymać 3 oddzielne placki.Masę budyniowa:2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru4 łyżki
cukru3 szklanki
mleka3/4 kostki
masła lub
margarynyWykonanie:Budynie oraz
cukier rozmieszać w 3/4 szklanki
mleka. Pozostałe
mleko zagotować, na gotujące wlać
budyń, mieszając pogotować do zgęstnienia, wystudzić.
Masło utrzeć na puszysto, dalej ucierając dodawać po łyżce wystudzony
budyń.Masą przełożyć placki. Schłodzić.Smacznego!