Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam u Magoldie i jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że je zrobię. Zabierałam się za nie kilkakrotnie ale za każdym razem jakoś tak się składało, że rezygnowałam z niego na rzecz innego ciasta. W końcu jednak udało mi się. Ciasto nie jest skomplikowane chociaż po przeczytaniu przepisu może wydawać się inaczej. Jedyną trudnością jak dla mnie było rozwałkowanie cienkiego ciasta. Z podanych składników nie wychodzi dużo ciasta a trzeba go podzielić na 6 kawałków. Poza tym dałam trochę za mało
wiśni, następnym razem nie
będę ich żałować. Przełożyłam masą budyniową ale myślę, że świetnie nadawałaby się
bita śmietana.
Składniki na ciasto :3 szk.
mąki1
margaryna6
żółtek1
proszek do pieczenia ( 3 łyżeczki )1 szk.
śmietany1/2 szk.
cukru pudruSkładniki na pianę:6
białek6 łyżek
cukru3
kisiele wiśniowe w proszkuPonadto:słoik
wiśni w kompocie (bez pestek), użyłam
wiśni w
syropieSkładniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznej kuli. Jeżeli zajdzie taka potrzeba należy dodać więcej
mąki, ciasto nie może się kleić. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części. Pierwszą część rozwałkować na cieniutki prostokąt i wyłożyć na blaszkę(wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą) o wymiarach około 20x30.2
białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki
cukru a następnie 1
kisiel. Tak przygotowaną pianę wysmarować na rozwałkowane ciasto a na to ułożyć w niewielkich odstępach odsączone z
syropu wiśnie(1/3 całości). Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i tym przykryć pianę z
kisielem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180st na lekko złoty kolor. Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.Po wystudzeniu placki należy przełożyć dowolnym kremem. Wierzch polać
polewą czekoladową, posmarować odrobiną kremu lub posypać
cukrem pudrem. Chłodzić przez noc w lodówce.Smacznego:)