Wykonanie
Wróciłam ! Koniec mojej przerwy, czas powrócić do blogowania :) Wiadomo że powroty są ciężkie bo trzeba się przestawić na inny tryb, ale kiedyś to musi nastąpić. Nie obiecuję, że wracam pełną parą, bo za kilka dni zaczną się znowu studia, ale w miarę możliwość nowe posty będą się pojawiały :)Do tego ciasta przymierzałam się już od jakiegoś czasu, aż wreszcie się skusiłam :) Trochę inaczej wyobrażam sobie je w smaku, ale jest ok :) Dodam też że ciasto Jakuba należy do tych mniej słodkich, także można od siebie jeszcze coś tam dosypać :)
Ciasto :3,5 szkl
mąki250 g
margaryny1szkl
śmietany 12% lub 18%6
żółtek0,5 szkl
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBeza :6
białek12 łyżek
cukru3
kisiele wiśnioweMasa budyniowa :3 opakowania budyniu
waniliowego3 szkl
mleka4 łyżki
cukru250 g
margarynyDodatkowo :słoik
wiśni z kompotuPrzygotowanie :Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze
mąką, aby się nam nie kleiło. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych kawałków. Wałkujemy pierwszą część na wielkość blaszki.2
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1
kisiel wiśniowy i 4 łyżki
cukru. Ubitą pianę wykładamy na wyłożony na blaszce pierwszy blat ciasta i wciskamy w pianę
wiśnie gdzie popadnie, nie trzeba ich układać. Następnie bierzemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy go na ubitej pianie i lekko dociskamy. (pierwsza część ciasta - piana i
wiśnie - druga część ciasta). Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 - 20 min w 180st C. Czynność powtarzamy z resztą ciasta, mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe.Gotujemy
budyń i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy zimny
budyń. Gotową masę dzielimy na pół.Przełożenie :Pierwsze ciasto - 1/2 masy - drugie ciasto - druga część masy - trzecie ciastoWierzch posypujemy
cukrem pudrem. Ja zostawiłam 3 łyżki masy na wierzch i polałam
czekoladą, ale smak
czekolady jak dla mnie w tym cieście przeszkadzał, także myślę że
cukier puder będzie o niebo lepszy :)Ciasto odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
Smacznego ! :)