Wykonanie
Naszło mnie na przedświąteczne
ciasteczka. Wyszły rewelacyjne! Zdecydowanie do powtórzenia na Święta. Przepis pochodzi ze zbioru przepisów siostry Anastazji . Pol ecam!!!
Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki1 całe
jajko i 1
żółtko (w oryginal e 2
żółtka)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietany1 kostka
margarynyBeza:1
białko jajka12 dag
cukru pudruSposób przygoto
wania:1. Składniki na cias to wykł a damy ko lejno na stolnicę, najpierw sie
kamy mąkę z
margaryną, następ nie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jak ciasto kruche. Sc hładzamy w lodówce.2.
Białko ubijamy, dodajemy stopniowo
cukier puder.3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy
ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasto smarujemy
bezą. Ja dodatkowo każdą wyciętą cho inkę posypałam kolorową posypką, a resztę pozostawiłam z samą b ezą.4.
Ciasteczka piecze my przez ok 15 minut w 150-180 st. C (lub do delikatnego zrumienienia się
bezy - wszak wszystko zależy od piekarnika).5. Warstwa bezowa może pękać kiedy jest cieniutka. Ostatnią porcję smarowałam grubo pozostałą
bezą i upiekły się rewelacyjnie bez pękania (jak na niżej zał ączonym zdjęciu).Smacznego!!!Źródło: Bake&Taste