Wykonanie
To najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze
serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!!

Składniki:
Mięso:2 pojedyncze
piersi z kurczakaprzyprawa do drobiu1 ząbek
czosnkusól,
pieprz1 łyżka
olejuPanierka:
mąka ziemniaczana2
jajkaolej do smażenia
Sos żurawinowy:4 łyżki
majonezu2-3 łyżki gęstej
śmietany 18%3-4 łyżki pikantnego
keczupu2 łyżki
dżemu żurawinowego (np. do
serów i
mięs)
sól,
pieprz1-2 ząbki
czosnkuSposób przygotowania:1.
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę (kęski), dodać zmiażdżony ząbek
czosnku,
przyprawę do drobiu, trochę
soli i
pieprzu,
olej, wymieszać i całość włożyć do lodówki na minimum 30 minut.2.
Jajka mieszamy, panierujemy w następującej kolejności, najpierw w
mące ziemniaczanej, a
potem w
jajku.
Mięso smażymy na rozgrzanym
oleju na złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.
Mięso schłodzić.3. Mieszamy wszystkie składniki
sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy.4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek
mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka!Smacznego!!!