Wykonanie
Zrobiłam już pierniczki na Święta. Przepis znalazłam na opakowaniu po foremkach do
ciasteczek. Teraz już spokojnie sobie leżakują w m etalowych pojemnikach i czekają na Święta :) Piekąc te pierniki należy pamiętać, aby układać je w blaszce w sporej odległości od siebie, ponieważ bardzo ładnie rosną.

Składniki:0,5 kg
mąkipół szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
amoniakupół szklanki letniego
mleka2 łyżki
przyprawy do pierników2 łyżki
miodu1 łyżka
kakao1-2 łyżki posiekanej
skórki pomarańczowejLukier:15 dag
cukru p udrusok z 1
cytryny
Sposób przygotowania:1.
Amoniak rozmieszać w letnim
mleku.2. Na stolnicę wyłożyć wszystkie składniki, wlać
mleko z
amoniakiem i zagnieść ciasto.3. Rozwałkować i wykrawać pierniki.4. Piec 15 minut w 200 st. C.5. Składniki na
lukier dobrze utrzeć, posmarować lukrem i ods tawić, aby
lukier ładnie wysechł.6. Pierniczki przechowujem y w metalowym szczelnym pudełku przez dobrych kilka tygodni. Po dodaniu skórek z
jabłek do puszki pierniczki ładnie zmiękną.Smacznego :)