ßßß
Upiekłam dziś pyszne ciacho. Zrobienie go zajęło mi mniej czasu niż zrobienie mu zdjęcia. Tak niefotogenicznego ciasta jeszcze nie miałam. Poległam, nie mam już sił, zrobiłam chyba ze sto zdjęć i każde jest nie powiem do czego. No coż, zdarza się. Ale ciasto było bardzo smaczne. To murzynek bez jajek z przepisu mojej babci. Wzbogaciłam go o warstwę budyniu na gorąco, dżemu brzoskwiniowego, bitej śmietany a wszytsko to posypane przyprawą do deserów, którą dostałam od firmy Kamis. Spróbujcie tego ciasta,jest ekspresowe i bardzo bardzo puszyste.Składniki: (piekłam w blaszce 23*28cm)2 szklanki mleka3 szklanki mąki125 g rozpuszczonego masła2 łyżki kakao2 łyżki dżemu brzoskwiniowego2 łyżeczki sody1 szklanka cukru1 przyprawa do piernika (pominęłam- ma być murzynek a nie piernik)Wszystkie składniki wymieszać razem mikserem i wylać na blaszkę. Piec około 30-40 minut w 175*C. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. na przełożenie:2 szklanki mleka1 opakowanie budyniu cytrynowego2 łyżki cukru50 g masła200 ml kremówki1 łyżka cukru pudru1 śmietan-fixprzyprawa do deserów w młynku Kamisprawie cały słoiczek dżemu brzoskwiniowegoW części mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Ugotować na mleku budyń. Do gotującego się jeszcze budyniu dodać masło i mieszać aż się połączą. Ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Wierzch posmarowac dżemem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na dżem i posypać przyprawą.