Wykonanie

Upiekłam dziś pyszne ciacho. Zrobienie go zajęło mi mniej czasu niż zrobienie mu zdjęcia. Tak niefotogenicznego ciasta jeszcze nie miałam. Poległam, nie mam już sił, zrobiłam chyba ze sto zdjęć i każde jest nie
powiem do czego. No coż, zdarza się. Ale ciasto było bardzo smaczne. To murzynek bez
jajek z przepisu mojej babci. Wzbogaciłam go o warstwę budyniu na gorąco,
dżemu brzoskwiniowego,
bitej śmietany a wszytsko to posypane
przyprawą do deserów, którą dostałam od firmy Kamis. Spróbujcie tego ciasta,jest ekspresowe i bardzo bardzo puszyste.Składniki: (piekłam w blaszce 23*28cm)2 szklanki
mleka3 szklanki
mąki125 g rozpuszczonego
masła2 łyżki
kakao2 łyżki
dżemu brzoskwiniowego2 łyżeczki
sody1 szklanka
cukru1
przyprawa do piernika (pominęłam- ma być murzynek a nie piernik)Wszystkie składniki wymieszać razem mikserem i wylać na blaszkę. Piec około 30-40 minut w 175*C. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. na przełożenie:2 szklanki
mleka1 opakowanie budyniu
cytrynowego2 łyżki
cukru50 g
masła200 ml kremówki1 łyżka
cukru pudru1
śmietan-fixprzyprawa do deserów w młynku Kamisprawie cały słoiczek
dżemu brzoskwiniowegoW części
mleka rozmieszać
budyń i
cukier, resztę zagotować. Ugotować na
mleku budyń. Do gotującego się jeszcze budyniu dodać
masło i mieszać aż się połączą. Ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Wierzch posmarowac
dżemem. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem i
fixem. Wyłożyć na
dżem i posypać
przyprawą.