Wykonanie
Ta
sałatka to druga moja ulubiona po buraczkach w zalewie chrzanowej . Nie może jej zabraknąć w spiżarni.

Składniki:3 kg
czerwonej kapusty1 kg
marchwi1 kg
cebuliZalewa:0,5 litra
octu 10%2 litry
wody0,5 kg
cukru6
liści laurowych1 łyżka
ziela angielskiegoSposób przygotowania:1.
Kapustę poszatkować.
Cebulę poszatkować lub pokroić w grubszą kostkę. Warzywa posolić wedle uznania w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc.*Najlepiej poszatkować warzywa w robocie kuchennym - zaoszczędzimy czasu i nerwów :)2.
Marchew zetrzeć na tarce.3. Zagotować składniki zalewy. Na gotującą się zalewę rzucić
kapustę i gotować 20 minut. Następnie dodać
marchew i
cebulę i gotować jeszcze 10 minut.4. Gorącą
sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików.
Sałatka nie wymaga pasteryzowania.Smacznego!!!