Wykonanie
Kapusta czerwona jako dodatek do obiadu kojarzy się mi z dziecińśtwem. Mama przygotowywała taką
kapustę na zimę, a ta znikała w zastraszającym tempie.Lubiłam tę chrupkość
kapusty i ten smak – lekko słodkawy a zarazem ostry!!.Tamtego przepisu nie posiadam, ale kilka lat temu zaczęłam poszukiwania przepisu, który odpowiadałby pierwowzorowi. I udało się!!Prezentowany przeze mnie przepis całkowicie oddaje chrupkość
kapusty i ten niepowtarzalny smak!! Uważam, że jest idealny!! Polecam!!
Kapusta czerwona2-2,5 kg
kapusty czerwonej10 sztuk
laurowego liścia10 sztuk
angielskiego zielazalewa:3- 4 szklanki
wody1 szklanka
octu 10%2 łyżki
soli1,5 szklanki
cukruKapustę poszatkować, dodać
liść laurowy i
angielskie ziele.Zalewę zagotować i wlać do
kapusty, wymieszać.
Kapustę przełożyć do słoików i pasteryzować 30 minut.Słoiki odstawić do wystudzenia w wodzie w której się pasteryzowały.

