ßßß Cookit - przepis na Kapusta czerwona na zimę

Kapusta czerwona na zimę

nazwa

Wykonanie

Kapusta czerwona jako dodatek do obiadu kojarzy się mi z dziecińśtwem. Mama przygotowywała taką kapustę na zimę, a ta znikała w zastraszającym tempie.
Lubiłam tę chrupkość kapusty i ten smak – lekko słodkawy a zarazem ostry!!.
Tamtego przepisu nie posiadam, ale kilka lat temu zaczęłam poszukiwania przepisu, który odpowiadałby pierwowzorowi. I udało się!!
Prezentowany przeze mnie przepis całkowicie oddaje chrupkość kapusty i ten niepowtarzalny smak!! Uważam, że jest idealny!! Polecam!!
Kapusta czerwona
2-2,5 kg kapusty czerwonej
10 sztuk laurowego liścia
10 sztuk angielskiego ziela
zalewa:
3- 4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
Kapustę poszatkować, dodać liść laurowy i angielskie ziele.
Zalewę zagotować i wlać do kapusty, wymieszać.
Kapustę przełożyć do słoików i pasteryzować 30 minut.
Słoiki odstawić do wystudzenia w wodzie w której się pasteryzowały.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/kapusta-czerwona-na-zime