Wykonanie
Tak u mnie wczoraj zakończyliśmy czas karnawału. Od środy koniec ze słodkościami. Myślę jednak, że na blogu pojawi się coś słodkiego ponieważ mam trochę zaległych zdjęć :) A poza tym
będę musiała upiec
torta w marcu, gdyż moja córcia będzie obchodzić swoje pierwsze urodziny, więc nie wypada odmówić sobie czegoś słodkiego w tak wyjątkowy dzień :)Przepis na oponki mam od lat w swoim zeszycie i korzystałam z niego kilkakrotnie.


Składniki:pół kilo
mąki pszennejpół kilo
sera białegopół szklanki
cukru2 łyżeczki
sodypół kostki
margaryny2
jajkaolej do smażenia
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Na stolnicę dajemy
mąkę,
margarynę,
jajka,
cukier, rozdrobniony
biały ser i
sodę, zagniatamy ciasto.2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm, wycinamy krążki szklanką, a małe dziurki kieliszkiem lub nakrętką do butelki.3. Oponki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu posypujemy
cukrem pudrem.


Smacznego :)