Składniki: 2 małe młodecukinie 40 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie słodka papryka mielona 1 surowe jajko kilka plasterków żółtego sera olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinie dobrze myjemy, odkrawamy końcówki, przekrawamy na pół. Wydrążamy łyżeczką środki, które potem delikatnie siekamy. 2. Na gorącym oleju podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso dobrze się usmaży. Następnie wsypujemy siekany miąższ z cukinii. Dodajemy pozostałe składniki (poza jajkiem) i chwilę podsmażamy. Lekko studzimy masę mięsną, a potem wbijamy surowe jajo i dokładnie mieszamy. 3. Farszem napełniamy wcześniej wydrążone łódeczki z cukinii. Można przed nałożeniem lekko posolić łódkicukiniowe, szczególnie te z kupnej cukinii, by nie zgorzkniały. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 ° C. 10 minut przed zakończeniem pieczenia układamy na łódeczkach plasterki żółtego sera, aby się roztopił. SMACZNEGO :) Przepis dodaję do akcji "Faszerowany zawrót głowy".