Składniki:2 małe młodecukinie40 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)1 mała cebulka2 ząbki czosnku2 łyżki koncentratu pomidorowegosólpieprzzioła prowansalskiesłodka papryka mielona1 surowe jajkokilka plasterków żółtego seraolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Cukinie dobrze myjemy, odkrawamy końcówki, przekrawamy na pół. Wydrążamy łyżeczką środki, które potem delikatnie siekamy.2. Na gorącym oleju podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso dobrze się usmaży. Następnie wsypujemy siekany miąższ z cukinii. Dodajemy pozostałe składniki (poza jajkiem) i chwilę podsmażamy. Lekko studzimy masę mięsną, a potem wbijamy surowe jajo i dokładnie mieszamy.3. Farszem napełniamy wcześniej wydrążone łódeczki z cukinii. Można przed nałożeniem lekko posolić łódkicukiniowe, szczególnie te z kupnej cukinii, by nie zgorzkniały. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 ° C. 10 minut przed zakończeniem pieczenia układamy na łódeczkach plasterki żółtego sera, aby się roztopił.SMACZNEGO :)Przepis dodaję do akcji "Faszerowany zawrót głowy".