Wykonanie

Dziś megaprosty obiad. Nie ma sosu, bo jego funkcję pełni tutaj
olej (którego swoją
drogą nie należy się bać - nawet na redukcji). W ramach dodatków
marchewka i trochę
zieleniny. Niby coś z niczego, ale smakuje rewelacyjnie. To dobre danie, kiedy nie macie za wiele w lodówce, a nie chcecie się rzucać na fast-food. Ostrzegam - bardzo ostre, więc wrażliwcy powinni zredukować ilość
papryki.SKŁADNIKI (2 porcje):200 g
makaronu razowego penne (
pióra)3 średnie
marchewki2 garście liści
rukoli1/2
cebuli3 łyżki oleju/oliwy z
oliwek2 strąki suszonej
papryki (można zastąpić sproszkowaną)1 łyżka łuskanych, niesolonych
ziaren słonecznikasól,
pieprz1.
Makaron ugotuj al dente2.
Marchew umyj, następnie zetrzyj obieraczką na cienkie paski3.
Cebulę pokrój w drobną kostkę4. Suszone
strąki papryki zmiażdż, żeby wydobyć z nich smak5. Na patelni rozgrzej
olej, dodaj
cebulę i chwilę smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj paski
marchwi i smaż jeszcze przez minutę.6. Dodaj na patelnie ugotowany
makaron,
rukolę i
paprykę. Wymieszaj. Podsmaż chwilę na małym ogniu, żeby smaki się połączyły. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, posyp pestkami, udekoruj ulubionymi
ziołami.SMACZNEGO!Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik666 kcal15 g35 g74 g10 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)33 %30 %50 %27 %40 %
