Wykonanie

1.
Kawa działa szybko
Po spożyciu
kawy 99% kofeiny wchłania się do krwiobiegu, a po 6-8 minutach obserwujemy działanie farmakologiczne. Maksymalne stężenie kofeina osiąga średnio po 30-120 minutach, w zależności od uwarunkowań genetycznych oraz obecności pokarmu w żołądku.
2.
Kawa pita codziennie nie ma wpływu na ciśnienie
krwi.
Wzrost ciśnienia obserwuje się jedynie u osób, które nie
piją kawy regularnie. Jest to wzrost ciśnienia skurczowego o 5-15 mm Hg lub rozkurczowego o 5-10 mm Hg, nie są to istotne zmiany ze zdrowotnego punktu widzenia. Tolerancja na te zmiany rozwija się w ciągu 1-3 dni i częściowo jest zmniejszana po odstawieniu kofeiny na 12 godzin.
3.
Kawa a cukrzyca typu 2.
Wg niektórych badań spożywanie
kawy zmniejsza ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
Zależność ta dotyczy jednak spożywania więcej niż 6-7 filiżanek
kawy dziennie (spadek ryzyka o 22-50%). W mniejszych dawkach obserwuje się działanie odwrotne.
4. Wieczorna
kawa źle wpływa na sen.

Spożycie
kawy 30–60 min przed snem znacznie skraca długość i jakość snu, a także wydłuża okres zasypiania.
5. Metabolizm kofeiny
Kofeina nie kumuluje się w organizmie, a szybkość jej metabolizmu zależy od czynników genetycznych, stanu fizjologicznego oraz płci. Co ciekawe u kobiet rozpad kofeiny w organizmie następuje szybciej niż u mężczyzn (jest krótszy o ok. 20-30%). Palenie tytoniu przyspiesza metabolizm kofeiny niemal dwukrotnie, natomiast doustna antykoncepcja zwalnia go.
6. Warzywa kontra kofeina
Pożywienie także ma wpływ na metabolizm kofeiny.
Brokuły,
kapusta i
kalafior przyspieszają go, natomiast
marchew,
seler i
pietruszka spowalniają.
7. Zielona
kawaCzęsto reklamowana jako środek na odchudzanie. To po prostu
kawa niepoddana procesowi palenia. Smakuje jednak zupełnie inaczej niż mała czarna -
ziołowo, bez charakterystycznej goryczki.
8. Kofeina a choroby
serca
Niektóre badania wskazują, że regularne spożywanie dużych ilości kofeiny zwiększa ryzyko chorób
sercowo-naczyniowych, inne natomiast nie wykazują takiej zależności.
Wyniki nie są więc jednoznaczne, ale zgodnie z obecnym stanem
wiedzy u osób wolno metabolizujących kofeinę (czynnik zależny od genów) spożywanie
kawy wiąże się z podwyższonym ryzykiem zawału
serca.
9. Wpływ kofeiny na koncentrację
U osób przemęczonych wykonywanie czynności intelektualnych przebiega znacznie łatwiej po spożyciu umiarkowanej
dawki kofeiny, natomiast przy wyższych dawkach czynności te wykonywane są gorzej. U osób wypoczętych z kolei nie zauważa się znaczących różnic w poprawie myślenia po kofeinie.
10. Kto powinien unikać kofeiny?
Kofeiny powinny unikać osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobą refluksową, osteoporozą oraz chorobami
serca. Także kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny ją wyeliminować, ponieważ kofeina bez problemu przenika przez łożysko
11. Bezpieczeństwo spożywania
U dorosłych, zdrowych osób bezpieczna dzienna dawka kofeiny wynosi 400 mg, przy czym filiżanka
kawy może zawierać od 27 do 282 mg i zależy to od rodzaju oraz sposobu jej przygotowania. Najwięcej omawianej substancji możemy znaleźć w
kawie rozpuszczalnej, najmniej w parzonej. Należy pamiętać, że kofeinę znajdziemy także w
kakao,
czekoladzie, herbacie, napojach typu coca-cola i energetyzujących oraz w suplementach diety i lekach (np. moczopędnych)
Źródła:
1. Bojarowicz H., Przygoda M.: Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl. Hig. Epidemiol. 2012; 93: 8–13.
2. Wierzejska R.: Kofeina - powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2012; 63 (2):141–147
3.
Bonati M., Latini R., Galletti F. i wsp.: Caffeine disposition after oral doses.
Clin. Pharmacol. Ther. 1982; 32: 98–106.
4. Izzo J.L. Jr, Ghosal A., Kwong T. i wsp.: Age and prior caffeine use alter the cardiovascular and adrenomedullary responses to oral caffeine. Am. J. Cardiol. 1983; 52: 769–773.
5. van Dam R.M., Feskens E.J.: Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet 2002; 360: 1477–1478.
