Wykonanie


Pewnie też czasem zastanawiacie się, co zrobić z zalegającymi w lodówce warzywami. Najczęściej przychodzącym do głowy rozwiązaniem jest zapiekanka. Ja proponuję odstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z
bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie,możecie z powodzeniem zrobić to samo z
papryką czy
cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać z
ryżem, wtedy powstanie pełnowartościowy, sycący obiad.Pamiętajcie, że dobry
bakłażan ma błyszcząca, jędrną skórkę!Składniki (2 porcje):1 duży
bakłażan (lub 2 małe - są lepsze, nie czuć w nich goryczy)1
papryka żółta10
pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłym
pomidorem)1/3
poramozzarella 125 g1/3
papryczki pepperoni bez pestek1/2 pęczka
natki pietruszki1.
Bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ pozostawiając około 0,5 cm dokoła. Posolić (zarówno "łódeczki" jak i wydrążony miąższ) i odczekać chwilę. Następnie opłukać z
soli i odstawić.2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.3. Łódeczki posypać
pieprzem i wstawić do pieczenia na 20 minut.4. W czasie, kiedy
bakłażan się piecze, zrobić farsz. Miąższ
bakłażana,
paprykę,
pomidorki oraz
pora bardzo drobno pokroić. Podsmażyć 2-3 minuty na niewielkiej ilości
oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie.5. Zdjąć z ognia, wymieszać z pokrojoną
mozzarellą (bierzemy tylko połowę, resztę
sera zostawiamy do zapieczenia). Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i
pieprz.6. Nadziać upieczone łódeczki, na to położyć drugą połowę
mozzarelli.7. Zapiekać 15 minut. Udekorować
natką pietruszki.SMACZNEGO!1 porcja zawiera:216 kcal; 17,8 g
białka; 10,6 g tłuszczów; 17,5 g węglowodanów; 5,4 g błonnika
