Wykonanie
Awokado jest przez wiele osób postrzegane jako tłusty, a więc niezdrowy
owoc. Nic bardziej mylnego!
Awokado obfituje bowiem w zdrowe tłuszcze, których nie należy unikać. Nie dość, że nie zawiera cholesterolu, to jeszcze obniża jego poziom (frakcja LDL).
Awokado może pochwalić się całą gamą substancji wpływających pozytywnie na:wzrok (luteina),rozwój ciąży (kwas foliowy),
serce (kwasy nienasycone),mózg (kwasy omega-3),ciśnienie
krwi (potas, omega-3 oraz kwas oleinowy)utrzymanie prawidłowej masy ciała (błonnik).Jak kupować?W Polsce dostępne są dwie odmiany - tańsza, zielona oraz droższa hass - z grubą, ciemną skórką. Najlepiej kupić twarde
awokado i dać mu spokojnie dojrzeć w papierowej torbie. Jeśli bardzo nam się śpieszy, włóżmy do torby również
banany,
brzoskwinie,
jabłka czy
pomidory. Od czasu do czasu należy kontrolować stan
owocu poprzez delikatne naciśnięcie palcem - w dojrzałym skórka wraca do pierwotnego kształtu, w przejrzałym nie. Możemy też kupić w sklepie miękkie
awokado, ale z doświadczenia wiem że zdarza się to dużo rzadziej. Warto polować na promocje, czasem w markecie możemy kupić dwie sztuki za 2 zł. Nie musimy więc rujnować naszego portfela, żeby jeść zdrowo. Jeśli zależy nam na tym, aby rozkrojony
owoc nie ściemniał, musimy po prostu zostawić pestkę w środku, skropić
sokiem z cytryny i schować do lodówki.Co zrobić z owocem?Możliwości jest mnóstwo. Pamiętajcie, że słowo
owoc jest w tym przypadku mylące. Daleko mu do słodkich
bananów czy
jabłek. Samo w sobie jest dość nijakie i tłuste, ale doprawione
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem smakuje świetnie.
Awokado jemy na surowo, nie wymaga gotowania. Dobrze sprawdza się jako zamiennik
masła - 100g
masła extra to 735 kcal, podczas gdy 100 g
awokado to jedynie 160 kcal! Sama często jem takie kanapki - patrz instagram @powiedzdietomnie :)Możemy również zrobić pyszny
mus czekoladowy - dojrzałe
awokado +
kakao niesłodzone/karob +stewia,
ksylitol,
miód. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej zaawansowanego, możemy upiec
czekoladowe ciasto klik lub zrobić
lody klik .Jeśli zdarzy nam się, że przegapimy okres przydatności
owocu do celów kulinarnych i zwyczajnie nam przejrzeje, możemy zrobić z niego nawilżającą maseczkę :) Wystarczy dodać nieco
miodu i
jogurtu naturalnego, a następnie rozgnieść/zmiksować na papkę.