Wykonanie
Osoby starsze, mające wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 we
krwi mają o 27% niższe ryzyko zgonu. Z kolei ryzyka zgonu z powodu choroby
serca maleje w takich wypadkach o 35%.Najbogatszymi źródłami kwasów omega-3 są tłuste
ryby morskie, takie jak
tuńczyk,
makrela,
śledź. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia oraz funkcjonowanie mózgu.Mimo,że jedzenie ryb od dawna uważane jest za element zdrowej diety, niewiele badań faktycznie oceniało zależność
między poziomem kwasów omega-3 we
krwi a śmiertelnością wśród osób starszych.
Naukowcy z Harvard School of Public Health udowodnili,że wysoki poziom DHA (kwas dokozahehsaenowy) zmniejsza o 40% ryzyko zgonu z powodu choroby
serca.Z kolei duże stężenie we
krwi kwasu EPA (eikozapentaenowy) i DHA jest najsilniej związane z niższym ryzykiem zgonu z powodu udaru mózgu.Żródło: lekkowkuchni.pl, the independent