Wykonanie

Swojego czasu w kulinarnej blogosferze panowała
moda na mus lub
krem czekoladowy z
awokado. Ja postanowiłam pójść nieco dalej i zrobić
lody z
awokado. Wyszło zaskakująco, nie spodziewałam się że z
owocu, który pozornie smakuje lepiej w wersji wytrawnej, może powstać tak dobry deser. Jak łatwo zauważyć, te
lody w składzie mają same zdrowe składniki, a mimo to nie odstają od tych sklepowych, napakowanych
cukrem i chemią. Zachęcam do wypróbowania;)Składniki (4 sztuki)1 szklanka
mleka 1,5%2 dojrzałe (!) sztuki
awokado2-3 łyżki
syropu z agawy (zamiennie
miód,
ksylitol,
stewia)3 łyżki
kakaowanilia/cukier z prawdziwą
waniliąPolewa:1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladykilka
pistacji (lub innych ulubionych
orzechów)1.
Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ i blendujemy z pozostałymi składnikami. Wlewamy do foremek.2. Górę polewamy roztopioną w mikrofali lub kąpieli
wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi
orzechami. Możemy też zamrozić
lody, a dopiero po całkowitym zestaleniu obtoczyć w
czekoladzie i orzechach.3. Mrozimy kilka godzin, w zależności od wielkości foremek.
