ßßß Cookit - przepis na Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym

Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Dawno mnie nie było, wiem. Musicie mi wybaczyć, maj to ciężki miesiąc;) A dziś pomysł na... pstrąga w sosie jogurtowo-pomarańczowym. Rzadko goszczą u mnie ryby - a szkoda, bo o rybach zapominać nie wolno. Dlaczego? M.in dlatego, że:
ryby biorą udział w profilaktyce chorób układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko ataku serca
zawierają kwasy omega-3 (których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać) oraz witaminy A i D, które pozytywnie wpływają na stan naszej cery
zmniejszają ryzyko nowotworów
wpływają korzystnie na wzrok
działają antydepresyjnie
mają bardzo dobrze przyswajalne białko - białko ryb przyswaja się w 97 %, podczas gdy białko mięsa w 70-80%
poprawiają zdolności umysłowe oraz pamięć i wiele, wiele innych ;)
Nie bójmy sie ryb, ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy je 2-3 razy w tygodniu, najlepiej gotowane na parze, pieczone, duszone bez tłuszczu i grillowane. Rzadziej wybierajmy te smażone, z puszki czy wędzone.To tyle książkowej teorii, czas przejść do praktyki.
Składniki na 2 porcje:
2 małe wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe)
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
olej rzepakowy
sól, pieprz
2 plastry pomarańczy
sos:
2-3 łyżki soku z pomarańczy
150 g jogurtu naturalnego
łyżeczka syropu z agawy
1. Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski.
2. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy dolać odrobinę soku z pomarańczy.
3. Rybę przyprawiamy z zewnątrz i od wewnątrz, nadziewamy plastrem pomarańczy i warzywami.
4. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach.
5. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem.
6. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź ziemniakami.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/05/pieczony-pstrag-w-sosie-jogurtowo.html