ßßß Cookit - przepis na Brukselkowa

Brukselkowa

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszym bohaterem w kuchni będzie Pani brukselka. Ta miniaturka kapusty nie tylko uroczo smakuje ale ma także specyficzny, dla mnie równie uroczy smak. Pewien przedstawiciel płci mniej pięknej powiedział, że smak ten jest pociągający a wręcz uzależniający (zresztą zajada się gotowaną brukselką niczym chipsami) inny przedstawiciel natomiast porównał smak tego warzywa do tranu...A Wy jak opisalibyście jej smak.
Ja w każdym razie od dłuższego już czasu serwuję domownikom zupę krem z brukselki i wszystkim "podchodzi" (nawet temu najbardziej wybrednemu i nie koniecznie lubiącemu jakiekolwiek warzywa).
Jak zwykle, będzie prosto i szybko, co także jest zaletą tego dania. No to do dzieła
Musimy mieć:
50 dag mrożonej brukselki
cebulę
łyżkę masła
łyżkę posiekanego koperku (może być mrożony lub suszony)
1 l i szklankę bulionu (ostatecznie może być z koncentratu)
szklanka śmietanki 30%
1/3 szklanki zimnego mleka
łyżkę mąki ziemniaczanej
łyżeczkę przyprawy typu "Jarzynka"
żółtko
biały pieprz
Zaczynamy od cebuli, którą lekko podsmażamy na maśle a kiedy się zeszkli dodajemy do niej koperek i brukselkę. Kilka razy wszystko mieszamy i po paru minutach zalewamy składniki szklanką bulionu. Gotujemy na średnim ogniu.
Gdy brukselka będzie już miękka blendujemy całość, dodajemy pozostałą część bulionu i znowu zagotowujemy. Naszą zupę zagęszczamy mąką
rozprowadzoną w zimnym mleku i doprawiamy uważając aby nie stłumić delikatnego smaku mini
kapusty.
Kiedy nasz krem znowu się zagotuje, ściągamy go z ognia i łączymy ze śmietaną, którą wcześniej lekko ubijamy (można z żółtkiem, choć ja sobie dziś żółtko podarowałam). Gorący krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
I jak Wam smakuje? Ja biorę dokładkę...;)
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2013/12/brukselkowa.html