ßßß Cookit - przepis na Mazurek z jabłkami

Mazurek z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy z mamą planowałyśmy jakie ciasta upieczemy na święta uznałyśmy, że nie pieczemy świątecznego mazurka. Jednak wczoraj zmieniłam zdanie i zrobiłam mój pierwszy mazurek z musem jabłkowym i rodzynkami. Przepis na mazurka jest bardzo prosty więc zachęcam do wypróbowania i rozkoszowania się smakiem podczas świąt. A i jeszcze jedno, życzę wszystkim rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych, aby przy stole była miła atmosfera, a na stole dużo pyszności :)
Składniki na ciasto kruche:
- szklanka mąki krupczatki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 200 masła lub margaryny
- cukier wanilnowy
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mus jabłkowy:
- ok. 8 dużych jabłek
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- trochę wody
Dodatkowo: rodzynki i suszone śliwki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy krupczatkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, dwa żółtka i z całości wyrabiamy ciasto kruche(jeśli będzie się kleić dodajemy trochę mąki). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w malutkie kawałki, które następnie wrzucamy do garnka. Podduszamy aż zrobi się mus(możemy dodać trochę wody, by jabłka się nie przypaliły). Na koniec dodajemy cukier i rozmieszaną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w szklance z 2 łyżkami wody. Mieszamy i odparowujemy wodę. Odstawiamy mus by wystygł.
Wyciągamy ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(ja zrobiłam w prostokątnej).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut do zarumienia. Wyciągamy i odstawiamy na chwilę by ostygło.
Kiedy ostygnie przekładamy na talerz i smarujemy wystygłym gęstym musem jabłkowym. Układamy wg uznania rodzynki, śliwki i inne bakalie.
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/03/mazurek-z-jabkami.html