Wykonanie
Kiedy z mamą planowałyśmy jakie ciasta upieczemy na święta uznałyśmy, że nie pieczemy świątecznego mazurka. Jednak wczoraj zmieniłam zdanie i zrobiłam mój pierwszy mazurek z
musem jabłkowym i
rodzynkami. Przepis na mazurka jest bardzo prosty więc zachęcam do wypróbowania i rozkoszowania się smakiem podczas świąt. A i jeszcze jedno, życzę wszystkim rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych, aby przy
stole była miła atmosfera, a na
stole dużo pyszności :)

Składniki na ciasto kruche:- szklanka
mąki krupczatki- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 200
masła lub
margaryny-
cukier wanilnowy- 2
żółtka- pół szklanki
cukru- pół łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na
mus jabłkowy:- ok. 8 dużych
jabłek- 3 łyżki
cukru- łyżeczka
mąki ziemniaczanej- trochę
wodyDodatkowo:
rodzynki i
suszone śliwki do dekoracjiSposób przygotowania:Do miski przesiewamy
mąkę pszenną, dodajemy krupczatkę,
proszek do pieczenia,
cukier. Dodajemy pokrojone w kostkę
masło, dwa
żółtka i z całości wyrabiamy ciasto kruche(jeśli będzie się kleić dodajemy trochę
mąki). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.W tym czasie obieramy
jabłka i kroimy w malutkie kawałki, które następnie wrzucamy do garnka. Podduszamy aż
zrobi się mus(możemy dodać trochę
wody, by
jabłka się nie przypaliły). Na koniec dodajemy
cukier i rozmieszaną łyżeczkę
mąki ziemniaczanej w szklance z 2 łyżkami
wody. Mieszamy i odparowujemy
wodę. Odstawiamy mus by wystygł.Wyciągamy ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(ja zrobiłam w prostokątnej).Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut do zarumienia. Wyciągamy i odstawiamy na chwilę by ostygło.Kiedy ostygnie przekładamy na talerz i smarujemy wystygłym gęstym
musem jabłkowym. Układamy wg uznania
rodzynki,
śliwki i inne
bakalie.
