ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe, razowe, bakaliowe bułeczki

Drożdżowe, razowe, bakaliowe bułeczki

nazwa

Wykonanie

Podobne bułeczki bakaliowe kupuję w pewnym osiedlowym sklepie, który mijam kilka razy w tygodniu w drodze na zajęcia. Postanowiłam spróbowac odtworzyć je w domu. Zamiast suszonych śliwek, które znajdują się w oryginale, użyłam wiśni z Badapak . Obok daktyli są to zdecydowanie moje ulubione suszone owoce. Dobierając proporcje bazowałam na przepisie z Moich Wypieków . Bułeczki są fajne i jako normalne pieczywo do kanapek i jako przekąska w drodze np. zamiast słodkiej drożdżówki.
Składniki:
250 g mąki pełnoziarnistej drobnomielonej (z grubszej wyszły kamienie a nie bułki)
150 ml letniej wody
14 g drożdży
40 g suszonych wiśni
15 g orzechów laksowych
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
sezam do posypania
Drożdże rozpuścić w części letniej wody, z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Wymieszać ze sobą mąkę, sól, wiśnie i posiekane orzechy. Do suchych składników dodać pozostałą wodę, oliwę, i wyrośnięte drożdże, wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki (8-10 szt.), posmarować je wodą i posypać sezamem (można go trochę docisnąć). Bułeczki pozostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia, piec w 220 C przez ok. 20-25 minut.
Koszt: ok. 4 zł, czyli 50 gr za jedną bułeczkę. W sklepie kosztują po 1 , 20 zł.
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/06/drozdzowe-razowe-bakaliowe-bueczki.html