Wykonanie
Na fali sukcesu naleśnikowego postanowiłam zrobić drugą rzecz, z którą do tej
pory miałam problem. Racuchy - niby proste, a zawsze coś z nimi było nie tak, albo nie rosły, albo się przypalały, albo rozpadały, nawet z dodatkiem
jajka.Kombinowałam na oko, a
jajka zastąpiłam tym razem nasionami chia od Badapak.pl .

Składniki (12 racuchów = 3 porcje):250 g
mąki pełnoziarnistej (drobno mielonej)100 ml
wody250 ml
mleka sojowego25 g
drożdży10 g nasion
szałwii hiszpańskiej (chia) - dwie pełne łyżeczki3 łodygi
rabarbaru3-4 łyżki
olejutrochę
cynamonucukier wedle uznania - u mnie 3-4 łyżki
Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie, z dodatkiem łyżki
mąki i łyżki
cukru, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Nasiona
szałwii wymieszać z
mlekiem i pozostawić do wytworzenia gluta :) (trochę jak
siemię lniane).
Rabarbar obrać i drobno pokroić, zasypać odrobiną
cukru. Po ok. pół godziny odlać sok, który puści
rabarbar, wymieszać wszystkie składniki, dodając mokre do suchych. Ciasto pozostawić na ok. 15 minut, smażyć racuchy na patelni bez tłuszczu, na bardzo małym ogniu. Racuchy bardzo rosną, najlepiej wykładać po jednej łyżce.Koszt: ok. 3-4 zł. W tym przepisie nasiona chia zastępują 2
jajka, a ich koszt wcale nie jest wyższy: 0,70-1 zł, czyli tyle, co jedno
jajko z chowu ściółkowego/ekologicznego. Zresztą chyba większość zastępników
jajek jest też tańszą alternatywą.Następne ich zastosowanie jakie chcę wypróbować to sklejenie wege kotletów.