Wykonanie
Dziś
Dzien Matki - z tej okazji upiekłam pyszną drożdżówkę "różaną ". Jest smaczna , prosta i ma tylko jedną wadę - szybko znika ;)

- 1 kostka
drożdży ( 100g)- 2 szklanki ciepłego
mleka- 15 łyżek
cukru + trochę do posypania
rabarbaru- 2-3 łyżki
cynamonu- 50g
margaryny np. Kasi - roztopionej i schłodzonej- 2
jajka- 6 łodyg
rabarbaru- 150 ml
wody- 1 kg
mąki + trochę do podsypania
Rabarbar myjemy , obieramy i kroimy w kosteczkę. Posypujemy
cukrem. W misce rozkruszamy
drożdże dodajemy 5 łyżek
cukru, 1 łyżkę
mąki i
mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce - żeby nam zaczyn pięknie urósł. Po 15 minutach dodajemy
jajka,
margarynę,
mąkę i 5 łyżek
cukru i wyrabiamy gladkie, elastyczne ciasto, które przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. W czasie, kiedy będzie sobie nasze ciasto rosło zagotowujemy
wodę z
cynamonem i pozostałym
cukrem. Po połączeniu się składników odstawiamy z ognia. Dużą okrągłą formę do ciasta ( 26cm) wykładamy papierem do pieczenia i na spód wysypujemy
rabarbar. Kiedy ciasto urośnie rozwałkowujemy je na stolnicy, uprzednio podsypawszy
mąką. Wycinamy z ciasta koła ( szklanką) i układamy po 6 o tak :

Teraz smarujemy je wzdłuż
wodą z
cukrem i
cynamonem i zwijamy w różę. Układamy na blasze analogicznie robimy tak z następnymi kołami z ciasta - aż do jego wykończenia:

Całość smarujemy po wierzchu
wodą z
cynamonem i
cukrem i wkładamy do piekarnika na 160 C ( przy termoobiegu) na około 50min. Po wyłączeniu piekarnika, trzymamy jeszcze chwilę przy zamkniętych drzwiczkach.
