ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ryżu, awokado, pomarańczy i fety

Sałatka z ryżu, awokado, pomarańczy i fety

nazwa

Wykonanie

Składniki:
100 g brązowego ryżu
1 łyżka oliwy
1/2 awokado
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 pomarańczy
1/4 opakowania sera typu feta
pieprz, bazylia
Ryż płuczemy i gotujemy na sypko: w objętości wody 2 razy większej niż ryż, z łyżką oleju, aż ryż wchłonie cały płyn; zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Połowę awokado obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny. Fetę kroimy również w kostkę, cząstki pomarańczy na mniejsze kawałki. Mieszamy ryż z awokado, fetą i pomarańczą, doprawiamy pieprzem i bazylią, ewentualnie solą (dla mnie feta jest tu wystarczającym źródłem soli).
Koszt: ok. 3 zł, 2 porcje
(awokado z Leclerca, duże, za 1,49 zł)
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/01/saatka-z-ryzu-awokado-pomaranczy-i-fety.html