Wykonanie
Składniki:100 g
brązowego ryżu1 łyżka
oliwy1/2
awokado2-3 łyżki
soku z cytryny1/2
pomarańczy1/4 opakowania
sera typu
fetapieprz,
bazyliaRyż płuczemy i gotujemy na sypko: w objętości
wody 2
razy większej niż
ryż, z łyżką
oleju, aż
ryż wchłonie cały płyn; zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Połowę
awokado obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z
sokiem z cytryny.
Fetę kroimy również w kostkę, cząstki
pomarańczy na mniejsze kawałki. Mieszamy
ryż z
awokado,
fetą i
pomarańczą, doprawiamy
pieprzem i
bazylią, ewentualnie
solą (dla mnie
feta jest tu wystarczającym źródłem
soli).Koszt: ok. 3 zł, 2 porcje(
awokado z Leclerca, duże, za 1,49 zł)