ßßß
Składniki:100 g brązowego ryżu1 łyżka oliwy1/2 awokado2-3 łyżki soku z cytryny1/2 pomarańczy1/4 opakowania sera typu fetapieprz, bazyliaRyż płuczemy i gotujemy na sypko: w objętości wody 2 razy większej niż ryż, z łyżką oleju, aż ryż wchłonie cały płyn; zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Połowę awokado obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny. Fetę kroimy również w kostkę, cząstki pomarańczy na mniejsze kawałki. Mieszamy ryż z awokado, fetą i pomarańczą, doprawiamy pieprzem i bazylią, ewentualnie solą (dla mnie feta jest tu wystarczającym źródłem soli).Koszt: ok. 3 zł, 2 porcje(awokado z Leclerca, duże, za 1,49 zł)