Wykonanie
Witajcie! Dzisiaj przybywam z nową dla mnie potrawą. Jak w tytule, carpaccio z surowych
buraków. Oryginalnie włoska potrawa, którą przygotowuje się z surowego
mięsa. Moja wersja jest wersją wegetariańską, powszechną i lubianą. Przygotowałam małą porcję, bo nie wiedziałam czy taka potrawa przypadnie mi do gustu. Muszę przyznać, że bardzo mi przypadła.Jest to świetna przystawka, myślę, że jeszcze nie raz
będę próbowała przygotować inne wariacje na temat carpaccio :)Składniki (1 porcja):1 średni
burak1/5 kostki
sera typu
feta2 liście
bazylii1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzBuraka kroimy w cieniutkie plasterki (mnie się to do końca nie udało, ale jak na pierwszy raz było nieźle :P).
Ser trzemy na tarce na grubych oczkach, posypujemy
buraki.
Bazylię kroimy i posypujemy całość. Pozostałe składniki mieszamy i polewamy danie tuż przed podaniem. I gotowe!